czwartek, 5 grudnia 2013

Parówki z serem

Moi drodzy - nadszedł czas na pierwszy prawdziwy post - przepis na parówki z serem.

Potrzebne składniki:
Parówki
Ser
Bułka kajzerka/chleb/ulubione pieczywo
Opcjonalnie: keczup, musztarda

Pierwszym krokiem ku naszej potrawie jest skompletowanie wyżej wymienionych składników.

To parówka (jeszcze w osłonce)

Parówki – tyle, ile masz ochotę zjeść – umieść na talerzu. Ważne! Przed umieszczeniem ich na talerzu, zdejmij z nich osłonki. To bardzo ważne, bo parówka zupełnie źle smakuje w osłonce, którą ciężko się kroi, chrzęści w zębach i do tego może przyklejać się do podniebienia. Nie rekomenduję żadnej konkretnej marki parówek, ja użyłam tych pysznych na których nadrukowują nazwę na skórce.

Przykryj parówki serem żółtym w plastrach (może to być dowolny gatunek sera, mój nie wiem jaki był, ale został zakupiony na wagę w jednym ze sklepów sieci SPOŁEM).

Wstaw talerz z parówkami i serem do mikrofalówki. Ustaw czas podgrzewania – ja ustawiłam 50 sekund (w dowód załączam zdjęcie), bo lubię jak ser jest mocno przyjarany. Wy możecie eksperymentować z czasem!

Dowód - 50 sekund podgrzewania

W międzyczasie przekrój bułkę na pół lub pokrój w plasterki, tak jak lubisz. Jeżeli używasz chleba, nic nie szkodzi – podziel go na kromki. Chyba, że kupujesz krojony.

Po podgrzaniu wyjmij talerz z mikrofalówki (może być gorący!), ułóż na nim bułkę. Jeśli chcesz, dodaj swój ulubiony sos (ja używam musztardy z pewnego dyskontu, polecam, oraz łagodnego ketchupu) i warzywa.


Wiele osób ma problem z tym, jakich sztućców użyć przy jedzeniu parówek z serem, aby nie złamać trudnych zasad savoir vivre. Otóż, uspokajam: spokojnie można jeść parówki z serem klasycznie, nożem i widelcem i nie zostanie to odebrane w towarzystwie jako faux pax!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz