Potrzebne składniki:
Parówki
Ser
Bułka kajzerka/chleb/ulubione pieczywo
Opcjonalnie: keczup, musztarda
Pierwszym krokiem ku naszej potrawie jest skompletowanie
wyżej wymienionych składników.
![]() |
| To parówka (jeszcze w osłonce) |
Parówki – tyle, ile masz ochotę zjeść – umieść na talerzu. Ważne! Przed umieszczeniem ich na
talerzu, zdejmij z nich osłonki. To bardzo ważne, bo parówka zupełnie źle
smakuje w osłonce, którą ciężko się kroi, chrzęści w zębach i do tego może
przyklejać się do podniebienia. Nie rekomenduję żadnej konkretnej marki
parówek, ja użyłam tych pysznych na których nadrukowują nazwę na skórce.
Przykryj parówki serem żółtym w plastrach (może to być
dowolny gatunek sera, mój nie wiem jaki był, ale został zakupiony na wagę w
jednym ze sklepów sieci SPOŁEM).
Wstaw talerz z parówkami i serem do mikrofalówki. Ustaw czas
podgrzewania – ja ustawiłam 50 sekund (w dowód załączam zdjęcie), bo lubię jak
ser jest mocno przyjarany. Wy możecie eksperymentować z czasem!
![]() |
| Dowód - 50 sekund podgrzewania |
W międzyczasie przekrój bułkę na pół lub pokrój w plasterki,
tak jak lubisz. Jeżeli używasz chleba, nic nie szkodzi – podziel go na kromki.
Chyba, że kupujesz krojony.
Po podgrzaniu wyjmij talerz z mikrofalówki (może być gorący!), ułóż na nim
bułkę. Jeśli chcesz, dodaj swój ulubiony sos (ja używam musztardy z pewnego dyskontu,
polecam, oraz łagodnego ketchupu) i warzywa.
![]() |
Wiele osób ma problem z tym, jakich sztućców użyć przy
jedzeniu parówek z serem, aby nie złamać trudnych zasad savoir vivre. Otóż,
uspokajam: spokojnie można jeść parówki z serem klasycznie, nożem i widelcem i
nie zostanie to odebrane w towarzystwie jako faux pax!
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz