czwartek, 20 lutego 2014

Hamburgiery drobiowe

Kochani! Długi czas minął od poprzedniego przepisu - wybaczcie! Mam nadzieję, że teraz wpisy pojawiać się będą częściej, a Wasza dieta się urozmaici :)

Dziś poznamy przepis na danie pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu.
Na wstępie pragnę się wytłumaczyć, że jest to przepis sentymentalny, bo każdy wie, że już dawno przerzuciłam się na prawdziwe ogromne, slowfoodowe burgery z prawdziwej wołowiny angus, co też i Wam gorąco polecam. Wrażenia - nieziemskie, a w Warszawie jest teraz tyle burgerowni, że każdy znajdzie swoją ulubioną.

Przepis rozpoczynam tradycyjnie od podania składników:
Hamburgery gotowe (ja użyłam drobiowych, pakowanych po 4)
Bułka kajzerka (polecam bardzo te z sezamem!!!)
Ser żółty w plasterkach
Warzywa
Majonez, keczup, inny sos który lubisz

Przed rozpoczęciem prac kuchennych dokładnie umyj ręce. To ważne.

Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni, a następnie odpakuj hamburgery.
Przygotuj ser i inne składniki, przekrój bułki a warzywa pokrój. Ja użyłam pomidora (w plasterki) i cebuli (w nieregularną kostkę). Pomidor i cebula to bardzo dobre połączenie, bo pomidor jest smaczny, cebula zdrowa, a zdrowe i smaczne potrawy to takie, które lubię najbardziej. Jak kto rozrzutny, to niech sobie kupi czerwono cebulę. Sprzedajo w delikatesach!

W międzyczasie piekarnik zrobi się czerwony jak cegła i rozgrzany jak piec, a przynajmniej po prostu osiągnie odpowiednią temperaturę. Wtedy układamy na blasze nasze kotlety i pieczemy przez około trzy minuty. Nikt oczywiście nie będzie patrzył na zegarek, więc od razu uspokajam - czas można zmierzyć także w inny sposób! Polecam włączenie piosenki i odśpiewanie jej wspólnie z wokalistą lub zrobienie ¾ tabaty.

Gdy 3 minuty miną, otwieramy piekarnik, przykrywamy nasze hamburgery plasterkiem sera, a obok ukladamy przekrojone na pół bułeczki. Zamykamy piekarnik i pieczemy przez kolejne kilka minut - aż serek ładnie się roztopi, a bułka stanie się chrupka i uroczo zarumieniona niczym ludzie zjeżdżający na sankach przy -20.
Gotowy hamburger

Po upieczeniu dolną bułkę smarujemy majonezem (leciutko, cholesterol nie śpi!), układamy na niej kotleta z serem, dodajemy warzywa, wszystko to polewamy keczupem lub dowolnym sosem.

Smacznego!
Do zobaczenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz