Wspaniała, sycąca międzynarodowa potrawa.
Niezbędne składniki:
Płatki śniadaniowe (pełna dowolność!)
Mleko
Po pierwsze – zastanów się, czy wolisz płatki z zimnym
mlekiem, czy też z ciepłym? Ja wolę jeść je z ciepłym, więc na tym opierał się
będzie przepis.
Znajdź naczynie, z którego wygodnie będzie Ci jeść płatki –
polecam szczególnie głębokie talerze lub miseczki, zarówno szklane jak i z
innych tworzyw. Dobra, porządna miseczka do płatków śniadaniowych to gwarancja
udanego śniadania!
Wsyp do swojego naczynia odpowiednią ilość płatków
śniadaniowych – ja używam śmiesznych, czekoladowych, w kształcie literek, ale
Ty możesz użyć, jakich tylko chcesz! Zachęcam też do eksperymentowania i
mieszania różnych rodzajów. Na opakowaniu napisane jest, że jedna porcja to 30
gram płatków. Bez obaw – przepis nie ulega zmianie przy zwiększeniu czy
zmniejszeniu porcji. Jeżeli spotkacie kogoś, kto najadł się 30 gramami płatków –
dajcie znać!
![]() |
| z moich płatków można układać napisy - na przykład taki, miły tekst dla ukochanej osoby |
W innym, nieco mniejszym niż objętość naszej płatkowej miseczki
naczyniu powinno znaleźć się mleko. To od Ciebie zależy, czy będzie to świeże
butelkowane czy z kartonu, a także jak tłuste będzie. Ja używam mleka w
kartonie, o zawartości 3,5% tłuszczu, bo wodę mam w kranie. Podgrzej mleko w
mikrofalówce (istnieje też przepis mówiący o tym, że mleko należy zagotować w
rondelku, ale w tym wypadku nie jest to konieczne) – mój ulubiony czas to 60
sekund.
Po podgrzaniu zalej płatki mlekiem jednym, szybkim ruchem.
Mleko może się rozlać podczas tego procesu. Jeżeli tak się stanie, to nie ma co
płakać. Nad mlekiem. Rozlanym.
Potrawę spożywać należy łyżką stołową lub małą herbacianą
łyżeczką, jeżeli Wasze buzie są malutkie.
Gotowe!

Gołębico, a co jeśli podgrzewam mleko od razu z płatkami?
OdpowiedzUsuńBarbro, z takim przepisem jeszcze się nie spotkałam. Podeślij, proszę!
Usuń