sobota, 7 grudnia 2013

Płatki z mlekiem

Wspaniała, sycąca międzynarodowa potrawa.

Niezbędne składniki:
Płatki śniadaniowe (pełna dowolność!)
Mleko

Po pierwsze – zastanów się, czy wolisz płatki z zimnym mlekiem, czy też z ciepłym? Ja wolę jeść je z ciepłym, więc na tym opierał się będzie przepis.

Znajdź naczynie, z którego wygodnie będzie Ci jeść płatki – polecam szczególnie głębokie talerze lub miseczki, zarówno szklane jak i z innych tworzyw. Dobra, porządna miseczka do płatków śniadaniowych to gwarancja udanego śniadania!

Wsyp do swojego naczynia odpowiednią ilość płatków śniadaniowych – ja używam śmiesznych, czekoladowych, w kształcie literek, ale Ty możesz użyć, jakich tylko chcesz! Zachęcam też do eksperymentowania i mieszania różnych rodzajów. Na opakowaniu napisane jest, że jedna porcja to 30 gram płatków. Bez obaw – przepis nie ulega zmianie przy zwiększeniu czy zmniejszeniu porcji. Jeżeli spotkacie kogoś, kto najadł się 30 gramami płatków – dajcie znać!

z moich płatków można układać napisy - na przykład taki, miły tekst dla ukochanej osoby


W innym, nieco mniejszym niż objętość naszej płatkowej miseczki naczyniu powinno znaleźć się mleko. To od Ciebie zależy, czy będzie to świeże butelkowane czy z kartonu, a także jak tłuste będzie. Ja używam mleka w kartonie, o zawartości 3,5% tłuszczu, bo wodę mam w kranie. Podgrzej mleko w mikrofalówce (istnieje też przepis mówiący o tym, że mleko należy zagotować w rondelku, ale w tym wypadku nie jest to konieczne) – mój ulubiony czas to 60 sekund.

Po podgrzaniu zalej płatki mlekiem jednym, szybkim ruchem. Mleko może się rozlać podczas tego procesu. Jeżeli tak się stanie, to nie ma co płakać. Nad mlekiem. Rozlanym.

Potrawę spożywać należy łyżką stołową lub małą herbacianą łyżeczką, jeżeli Wasze buzie są malutkie.


Gotowe!

2 komentarze:

  1. Gołębico, a co jeśli podgrzewam mleko od razu z płatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barbro, z takim przepisem jeszcze się nie spotkałam. Podeślij, proszę!

      Usuń